על הטיפול

"חלקת אור במעבה היער, זוהרה, קרני שמש שבירות מבעד לעלים. 
פתח – אך בנבכי מה שנותר אטום זמן רב" / ז'אן ברטראן פונטאליס

פסיכותרפיה דינמית יכולה לעזור בבחינת והבנת העולם הפנימי של האדם, ובהתבוננות רבת ממדים ומכמה זוויות במציאות חייו. תובנות עמוקות העולות במהלך הטיפול מאפשרות קבלה של עצמינו, התחזקות, ביסוס קשרים בין אישיים, והקטנת הסבל. כל זה נעשה בחדר הטיפול באווירה פתוחה, מקבלת ולא שיפוטית, באופן התומך בתהליך מציאת האיזון הפנימי, והרחבת אפשרויות הבחירה.

הטיפול בו אני מאמינה הוא אינטגרטיבי. כזה המאפשר תנועה בין התיאוריות הפסיכואנליטיות המבוססות על המודל הדינמי, כך שתושג התאמה מיטבית למאפיינים ולצרכים הייחודיים של כל מטופל. המודל הדינמי מבוסס בין היתר על ההבנה שבנפש של האדם קיימים חלקים שונים, הנמצאים בדינמיקה זה מול זה, ולא תמיד ולא כולם מוכרים. במהלך הטיפול נשאף להכיר את החלקים השונים, נזהה את אלה עם מוטיבציה גבוהה לשינוי, ונחזק אותם.

המודל הדינמי מזמין אותי כמטפלת להתמסרות ולהקשבה ללא מודע, כפי שבא לידי ביטוי במהלך הטיפול באסוציאציות, בחלומות, בתחושות וברגשות. זוהי הקשבה עמוקה ופעילה המאפשרת לגלות בין היתר את ההתנהגות או את אותם דפוסי חשיבה הגורמים לכאב הנפשי כמו גם את הכוחות ואת היכולות לוויסות עצמי מיטבי.

במהלך הטיפול נעסוק בחוויות מהעבר, ההווה, ומחשבות על העתיד, ונלמד את ההשפעות המודעות והלא מודעות אשר התגבשו ונקשרו בין הזמנים. ביחד נוכל לחוות, להכיר ולהבין את הדפוסים ואת מנגנוני ההגנה המעכבים מלהשיג את המטרות בחיים, ולהתאים אותם כך שניתן יהיה דווקא לסמוך ולהישען עליהם.

תהליך הטיפול הינו מפגש מאוד ייחודי המתקיים בין שני אנשים. זהו מקום רך ומזמין, ועם זאת סקרן וחקרני המאפשר צמיחה. חלק מהתפקיד שלי כמטפלת הוא לאפשר לתכנים קשים לעלות בטיפול, להתבונן בהם ביחד ולהפוך אותם למוכרים ופחות מאיימים. לפעמים, לשאת חוויות ותחושות קשות לבד.. זה כמעט בלתי אפשרי.

אל תישארו עם זה לבד..

חרדה
חרדה היא תחושה של מתח, מועקה או סכנה, אשר מלווה בסימפטומים גופניים שונים. אף על פי שחרדה היא חלק מהחוויה האנושית, במצבים מסוימים היא הופכת לתופעה קיצונית אשר פוגעת בתפקוד או באיכות החיים. על פי הערכות, כ-30% מהאוכלוסייה ילקו בהפרעת חרדה כלשהי במהלך חייהם. הפרעות חרדה מתפתחות כתוצאה מגורמים רבים ושונים כולל אירועי חיים וסגנון חיים, גורמים אישיותיים, תורשתיים ופיזיולוגיים. לא תמיד ניתן לזהות בוודאות את הגורם המיידי להפרעה אך ניתן היום לטפל בה באופן יעיל.

התקפי פאניקה
אנשים הסובלים מהתקפי חרדה חווים מצבים של בהלה פתאומית ורבת עוצמה, ללא סיבה אובייקטיבית וברורה. מצבים אלו מלווים לעיתים קרובות בסימפטומים גופניים כמו דפיקות לב, כאבים בחזה, הזעה, רעידות, תחושת חנק, נמלול בגפיים, סחרחורות ועוד. לעיתים קרובות, האדם הסובל מהתקף חרדה כזה מוצף בדאגה מפני המוות או מפני אובדן שליטה. רבים מהאנשים החווים התקפי חרדה משוכנעים כי הם חווים התקף לב או שהם עומדים להשתגע. ברוב המקרים התקף החרדה מגיע לשיאו תוך מספר דקות לערך ושוכח בהדרגה. תדירותם ועוצמתם של ההתקפים משתנה מאדם לאדם. התקפי החרדה עשויים להופיע בפתאומיות, ללא כל סיבה נראית לעין, אך גם בדפוס מסוים או כתוצאה ממצב מסוים. פעמים רבות, מופיעה בנוסף להתקפים גם אגרופוביה.

לעיתים קרובות, אנשים שסבלו מהתקפי פאניקה, מפתחים חרדה מפני הופעה עתידית של התקף פאניקה נוסף. האדם הסובל מהפרעת פאניקה בד"כ מודאג מאוד מהתוצאות הגופניות והרגשיות של ההתקפים והוא עשוי לחשוש מפני קיומה של מחלה פיזית או מפני התדרדרות במצבו הנפשי. התקפי פאניקה והפרעת פאניקה מעוררים סבל רב. הם עשויים לגרום לפגיעה בתפקוד, ולהתפתחות קשיים נפשיים נוספים.

אגרופוביה
אגרופוביה מופיעה לרוב עם הפרעת פאניקה ומאופיינת בפחד מפני מקומות או מצבים שבהם אין אפשרות למילוט או לקבלת עזרה. האדם הסובל מאגרופוביה עשוי לחשוש מהופעת התקף חרדה או מהופעת סימפטומים של חרדה במקום ציבורי, ומפני המבוכה הכרוכה במצב זה. מעבר למצוקה הרגשית, דאגות אלו עשויות ליצור שינוי בהתנהגות כולל הימנעות ממקומות ציבוריים הומים או מקומות פתוחים, מעליות, קניונים או תחבורה ציבורית. במצבים קיצוניים, מתפתח פחד לעזוב את הבית או להתנהל ללא ליווי של אדם קרוב וכן דיכאון.

פוביה ספציפית
אנשים הסובלים מפוביה ספציפית, חשים פחד קבוע ומוגזם מאובייקט או מצב אשר אינו מסוכן עבורם או שיש בו סכנה מועטה. לעיתים, עצם הציפייה למצב עשויה לעורר תחושת פחד. כתוצאה ממצב של פוביה האדם עשוי להימנע ממצבים מעוררי חרדה, באופן הגורם למצוקה או לקשיים בתפקוד התקין. כמה מן הפוביות המוכרות ביותר הן פחד מפני מקומות גבוהים או סגורים, טיסות,  מים, בעל חיים מסוים וכד'.

חרדה חברתית
חרדה חברתית היא אחת מההפרעות הנפשיות הנפוצות ביותר והיא מאופיינת בפחד מתמשך מפני סיטואציות חברתיות בהן האדם נחשף לאנשים חדשים או חש שעלול להיות חשוף לביקורת. במצבים אלו, האדם עלול לחוות תסמינים גופניים כמו דופק מואץ, הזעה, הסמקה, רעד בגוף ובקול ותחושת גמגום. על פי רוב, אנשים הסובלים מחרדה חברתית שואפים ליצור רושם מסוים על אחרים, אולם מטילים ספק בכך שיוכלו לעשות כן. האדם הסובל מחרדה חברתית נוטה להאמין כי יש לו מעט שליטה עצמית וכי כישוריו החברתיים אינם מספיקים. כתוצאה מאמונות אלו, נוקט האדם בהתנהגויות ביטחון או בהימנעות, באופן אשר משמר את ההפרעה ומעצים אותה. לעיתים קרובות הסובלים מחרדה חברתית צורכים אלכוהול או סמים על מנת לחוש בנוח יותר בסיטואציה החברתית, אף על פי שייתכן ושימוש זה מקל על מצוקתם באופן נקודתי. בטווח הארוך הוא עשוי להגביר את רמת החרדה.

הפרעה אובססיבית קומפולסיבית (Obsessive Compulsive Disorder)
הפרעה אובססיבית קומפולסיבית (OCD) היא הפרעה נפשית המאופיינת בהופעה חוזרת של מחשבות טורדניות המעוררות חרדה. בעקבות מחשבות אלו מופיע דחף בלתי נשלט לקיים פעולות שונות באופן טקסי, במטרה להפחית את רמת החרדה. בעקבות קיום ה"טקס" פוחתת החרדה לפרק זמן קצר, אולם המחשבות הטורדניות חוזרות ועימן שוב עולה רמת החרדה. בנוסף, פעמים רבות ההתנהגות הטקסית כשלעצמה מעוררות טרחה וחוסר נוחות ופוגעת בסביבה. החרדה מפני זיהום או חיידקים עשויה לדחוף את האדם לשטוף את ידיו שוב ושוב, החרדה מפני פורץ עשויה להביא לבדיקה חוזרת של מנעול הבית, וכד'. רבים מהסובלים מ-OCD מודעים לכך שמעשיהם אינם הגיוניים ועם זאת הם אינם מצליחים לשלוט במחשבות הטורדניות או בהתנהגות הטקסית. כתוצאה מכך הם חווים לעיתים קרובות בושה, סבל ומצוקה, באופן אשר עשוי להוביל לדיכאון.

הפרעת חרדה מוכללת (Generalized Anxiety Disorder)
הפרעת חרדה מוכללת באה לידי ביטוי כדאגה כמעט תמידית, "המשתלטת" על החיים ופוגעת באופן משמעותי באיכות החיים. החרדה עשויה להתמקד בנושאים כללים כמו בריאות, כסף או תעסוקה, או בנושאים יומיומיים כמו איחורים, מטלות וסידורים. עוצמת החרדה, תדירותה ומשכה, מוגזמים ואינם תואמים את חומרת העניין. לעיתים קרובות מלווה הדאגה הטורדנית בסימפטומים גופניים כמו מתח וכאב בשרירים, בעיות שינה, כאבי בטן, הזעה, סחרחורות ועוד. כתוצאה מכך האדם עשוי לסבול מעצבנות ומקשיים בריכוז ובתפקוד התקין.

דיכאון
דיכאון הוא תופעה נפשית נפוצה, המאופיינת במצב רוח מדוכדך לאורך זמן, תחושת ריקנות, אובדן עניין ואובדן של תחושת הנאה, תחושת אשמה ודימוי עצמי שלילי. לעיתים קרובות תחושות אלו מלוות בהפרעות בשינה ובתאבון, העדר אנרגיה וקשיים בריכוז. לרוע המזל, אנשים רבים סובלים מדיכאון לאורך זמן אך אינם מודעים לכך. במצבים קיצוניים, עשוי הדיכאון להוביל לאובדנות.

קשיים ביחסים בינאישיים
מערכות יחסים קרובות עם חברים, בני זוג ובני משפחה הם מרכיב משמעותי ביותר בחיים. לצד התמיכה והסיפוק שמעניקות מערכות יחסים קרובות, לעיתים הן עשויות להוות מקור ללחץ, תסכול וכאב רגשי. לעיתים מופיעים קשיים במערכות היחסים ופוגעים באיכות החיים באופן חמור.